Ομιλία του Εκτελεστικού Προέδρου της Louis Plc κ.Κωστάκη Λοϊζου


14η Ιουνίου 2017Αγαπητοί Μέτοχοι, Φίλοι, Φίλες και Συνεργάτες,

Σας καλωσορίζω στην 18η Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της Louis plc.

Όπως ήδη ανακοινώθηκε, η διαδικασία της αναδιάρθρωσης του δανεισμού μας έχει τελικά ολοκληρωθεί και από χθές τέθηκε σε πλήρη ισχύ. Κατά κοινή παραδοχή, ακόμα και από τους Συμβούλους που είχαν συμμετάσχει στη διαδικασία από το εξωτερικό, ήταν πράγματι ένα περίπλοκο έργο που περιελάμβανε Κυπριακές, Ελληνικές και ξένες τράπεζες, πολυάριθμες εταιρείες στη Κύπρο και το εξωτερικό με αριθμό διαφορετικών συμβάσεων και εξασφαλίσεων. Τελικά όμως με σκληρή δουλειά και επιμονή κατορθώσαμε να το φέρουμε εις πέρας. Έτσι τώρα βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία και συγκεντρωνόμαστε ανεπηρέαστοι, στην ανάπτυξη των εργασιών του Ομίλου με κύρια έμφαση τον ξενοδοχειακό τομέα.

άττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω όλες τις χρηματοδότριες μας τράπεζες για τη στήριξη που παρείχαν στην Εταιρεία σε δύσκολους καιρούς αλλά και για το πνεύμα αλληλοκατανόησης που επεκράτησε καθ’ όλη τη διάρκεια της μακράς αυτής διαδικασίας. Ουσιαστικά οι χρηματοδότριες τράπεζες έχουν δώσει στην Εταιρεία την ευκαιρία να αναπτυχθεί και να πορευθεί τον δρόμο της σε συνθήκες ομαλότητας ούτως ώστε αφενός να γίνει κατορθωτή η αποπληρωμή των υποχρεώσεων μας και αφετέρου να δοθεί αξία στους μετόχους.
Επίσης θερμά ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες μας, τόσο εντός όσο και εκτός της Εταιρείας – και είναι πράγματι πολλοί – για τις άοκνες τους προσπάθειες, τις ατελείωτες ώρες, τον επαγγελματισμό τους, τις πολύτιμες τους συμβουλές και την προσήλωση τους στον στόχο μας, που δεν ήταν άλλος από την αναδιάρθρωση του δανεισμού της και την συνέχιση της ομαλής της αναπτυξιακής πορείας.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα του 2016 θα ήθελα να πω τα εξής:

Το καθαρό κέρδος που αναλογεί στους ιδιοκτήτες της Εταιρείας ανήλθε για το 2016 στα €7,7εκ σε σύγκριση με ζημιά €111,3 εκ κατά την προηγούμενη χρονιά. Υπήρξε δηλαδή μία καλυτέρευση κατά €119 εκ και αυτό οφείλεται στα αυξημένα κατά €10,7 εκ κέρδη από εργασίες κατά το 2016, στο καθαρό κέρδος ύψους €13,8 εκ από τη μείωση της συμμετοχής της Εταιρείας στη Celestyal κατά το 2016 και κυρίως στις προβλέψεις ύψους €106,6 εκ που έγιναν κατά το 2015.

Ο κύκλος εργασιών του Συγκροτήματος κατά το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2016 ήταν αυξημένος κατά €14,0 εκ. (+14,5%) σε σχέση με το 2015 και ανήλθε στα €110.5 εκ.

Τα λειτουργικά κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και ενοικίων (EBITDAR) για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2016 ήταν αυξημένα κατά 46% σε σχέση με εκείνα του 2015. Συγκεκριμένα, τα λειτουργικά αυτά κέρδη ανήλθαν για το 2016 στα €41,9 εκ. σε σύγκριση με €28,7 εκ. κατά το 2015. Αυτό οφείλεται στην αύξηση τόσο του κύκλου εργασιών όσο και στην κερδοφορία.

Τα τελικά αποτελέσματα για το έτος παρουσιάζονται κερδοφόρα λόγω κέρδους ύψους €13,8 εκ που προέκυψε από τη μείωση της συμμετοχής της Εταιρείας στη Celestyal Cruises ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης των δανειακών της υποχρεώσεων. Η δραστηριότητα του Συγκροτήματος στον τομέα κρουαζιέρων παρουσιάζεται για την περίοδο 1/1/2016-11/3/2016 ως ‘μη συνεχιζόμενη’ με ζημιά ύψους €4,7εκ έναντι κέρδους €2,9εκ για το σύνολο του έτους 2015, ενώ για τη περίοδο 12/3/2016-31/12/2016 ως μερίδιο ζημιάς ύψους €1,8εκ από επένδυση σε κοινοπραξία.

Επισημαίνεται εδώ η διαφοροποίηση στον τρόπο παρουσίασης των αποτελεσμάτων της Celestyal Cruises αφού η εταιρεία αυτή από το 2016 και μετέπειτα δεν θεωρείται, με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, ως θυγατρική. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της απόφασης του Συγκροτήματος, το Δεκέμβριο του 2015, να προχωρήσει με τις σχετικές δανειακές και άλλες αναδιαρθρώσεις που περιελάμβαναν σημαντική μείωση ποσοστού συμμετοχής στο κεφάλαιο, στο 51% σε συνδυασμό με σχετικούς όρους της συμφωνίας μετόχων.

Όπως λοιπόν φαίνεται από την πιο πάνω ανάλυση, τα αποτελέσματα του έτους ήταν σημαντικά βελτιωμένα και κερδοφόρα.

Η Εταιρεία προσβλέπει στη συνέχιση της καλής πορείας του Κυπριακού και Ελληνικού τουρισμού και κατά το 2017, με φυσικό επακόλουθο, τα αντίστοιχα και για αυτήν οφέλη.

Όπως γνωρίζετε οι δραστηριότητες της Louis plc επικεντρώνονται πλέον εντονότερα στον τομέα των ξενοδοχείων. Η στρατηγική του Συγκροτήματος αποσκοπεί στην ενδυνάμωση του τομέα αυτού χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι δεν μας ενδιαφέρει η επένδυση μας στην Celestyal Cruises. Κύριο μας μέλημά είναι η βελτίωση της κερδοφορίας και της ρευστότητας, με τις προσπάθειες μας να περιστρέφονται γύρω από τους ακόλουθους άξονες:

Louis Hotels:

  • Mέσα στα πλαίσια των προσπαθειών μας για αναβάθμιση του επιπέδου των υπηρεσιών που προσφέρουμε, επενδύσαμε τα τελευταία χρόνια σημαντικά ποσά σε ανακαινίσεις σε διάφορα ξενοδοχεία μας. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην πλήρη ανακαίνιση και επαναλειτουργία του ιδιόκτητου ‘St Elias Resort’ αλλά και στην εκτεταμένη ανακαίνιση του ιδιόκτητου Louis Nausica Beach. Προχωρήσαμε επίσης και στην υπογραφή συμφωνίας διαχείρισης δύο πλήρως ανακαινισμένων και ανανεωμένων ξενοδοχείων, του King Jason, Protaras που λειτούργησε πέρυσι και του Infinity Blu επίσης στον Πρωταρά που άρχισε τη λειτουργία του πριν 1 μήνα. Χθες ανακοινώσαμε την υπογραφή μακροχρόνιας συμφωνίας μίσθωσης ενός τουριστικού χωριού 144 διαμερισμάτων στην Πάφο, που ανήκει σε Ρώσσους επενδυτές και το οποίο μετά από ολοκληρωτική ανακαίνιση θα λειτουργήσει το 2018.
  • Το ξενοδοχείο AMADA Colossos Resort στη Ρόδο που διαχειριζόταν η Louis Hotels τα τελευταία 12 χρόνια, αναβαθμίζεται και μεταμορφώνεται σε ξενοδοχείο 5 αστέρων με 699 δωμάτια έτοιμο να υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες σε 2 εβδομάδες. Το AMADA Colossos Resort θα διαθέτει 6 κολυμβητικές δεξαμενές, υδροπάρκο, 16 εστιατόρια και μπαρς, 2 κέντρα για παιδιά, ιδιωτικές κολυμβητικές δεξαμενές με ξεχωριστές ζώνες για ενήλικες και οικογένειες.
  • Εμπλουτίσαμε επίσης τις προσφερόμενες υπηρεσίες επιλεγμένων ξενοδοχείων του Συγκροτήματος με τη δημιουργία σ’ αυτά ξεχωριστών εστιατορίων ‘Το Ελληνικό’ με παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και το ‘AKAKIKO’ με ασιατική.
  • Στα πλαίσια της πάγιας στρατηγικής μας για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας με Ευρωπαίους διοργανωτές ταξιδίων, υπεγράφησαν νέες σημαντικές συμφωνίες που αφορούν τα ξενοδοχεία της Εταιρείας.


Celestyal Cruises:

  • Καθώς συνεχίζει να κερδίζει την παγκόσμια αναγνώριση και αποδοχή ώς η μοναδική εταιρεία κρουαζιέρων στην Ελλάδα, η Celestyal Cruises βρίσκεται σε δυναμική πορεία ανάπτυξης και ανανέωσης. Σε αυτό το πλαίσιο έχει εκφράσει τη βούλησή να ανανεώσει το στόλο της με νέα σύγχρονα πλοία. Γι’ αυτό προχώρησε σε διερεύνηση για εξεύρεση πιθανού επενδυτή. Αυτή τη στιγμή οι συζητήσεις  με συγκεκριμένο ενδιαφερόμενο επενδυτή βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Μόλις ολοκληρωθεί  αυτή η φάση θα υπάρξει και σχετική επίσημη ανακοίνωση της Εταιρείας.


Το ασταθές και μεταβαλλόμενο περιβάλλον που επικρατεί στο Ανατολικό Αιγαίο, λόγω των τρομοκρατικών κτυπημάτων στη Τουρκία, έχει δυστυχώς όμως επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση για κρουαζιέρες. Ενώ οι προοπτικές για το 2016 ήταν πολύ καλές, η κατάσταση άλλαξε με μεγάλη μείωση των κρατήσεων. Ευελπιστούμε ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν πιο ομαλά κατά τη καλοκαιρινή σαιζόν του 2017 με αποτέλεσμα να έχουμε καλυτέρευση στις κρατήσεις.

Ένας από τους πυλώνες της μέχρι στιγμής επιτυχημένης μας πορείας στον ξενοδοχειακό τομέα είναι και οι πολύ καλές σχέσεις που διατηρούμε με Ευρωπαίους Τουριστικούς Πράκτορες που μεταφράζονται σε συμβόλαια τύπου ‘commitment’. Τέτοια συμβόλαια προσφέρουν μεγαλύτερο βαθμό σιγουριάς. Ιδιαίτερα σε δύσκολες περιόδους οι Τουριστικοί Πράκτορες στηρίζουν προφανώς και δίνουν προτεραιότητα σε εκείνες τις ξενοδοχειακές μονάδες με τις οποίες διατηρούν συμβόλαια ‘commitment’.

Ως Εταιρεία δίνουμε έμφαση και στη διαχείριση ξενοδοχείων που ανήκουν σε τρίτους, καθώς επίσης και στην επέκταση των υφιστάμενων μονάδων μας, εκμεταλλευόμενοι τα κίνητρα που προσφέρονται την περίοδο αυτή από τη Κυπριακή Δημοκρατία.

Τα αποτελέσματα των τελευταίων ετών στον Τουρισμό ακολούθησαν πράγματι μια ανοδική πορεία με αποκορύφωμα αυτά του 2016, τόσο στη Κύπρο όσο και στην Ελλάδα όπου δραστηριοποιούμαστε. Για το 2017 οι ενδείξεις είναι επίσης πολύ καλές αφού όλοι οι μήνες μέχρι και το Μάιο δείχνουν αύξηση.

Δεν πρέπει όμως να παρασυρόμαστε από τις επιτυχίες των τελευταίων λίγων χρόνων αφού στη πραγματικότητα έχουμε επωφεληθεί σε κάποιο βαθμό από τις συγκυρίες και τις επικρατούσες συνθήκες σε άλλες χώρες. Θα πρέπει επομένως να χτίσουμε πάνω σ’ αυτό στοχεύοντας σε υψηλή ποιότητα υπηρεσιών, αξιοζήλευτες υποδομές και πάνω από όλα ανταγωνιστικότητα.

Θέλω να πιστεύω ότι έχουμε αντιληφθεί τα πιο πάνω και ότι τόσο στη Κύπρο όσο και στην Ελλάδα δεν θα διαπράξουμε ξανά τα λάθη του παρελθόντος. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε μία συνειδητή προσπάθεια αναβαθμίσεων και ανακαινίσεων αλλά και προσθήκη νέων μονάδων. Στον τομέα αυτό πρωτοστατήσαμε τα τελευταία χρόνια και με χαρά βλέπουμε μονάδες των 4ων και 5 αστέρων να έχουν σημαντική βελτίωση στην απόδοση τους, που βεβαίως στηρίζεται στην βελτίωση της ποιότητας του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος και στην αναβάθμιση του προφίλ του τουρίστα που επισκέπτεται την Κύπρο και την Ελλάδα. Όπως αντιλαμβάνεστε και όπως είναι φυσικό, ο τουριστικός τομέας τροφοδοτεί πολλούς άλλους τομείς στην οικονομία αφού και αυτός χρειάζεται να αγοράσει υπηρεσίες και προϊόντα. Εμείς δεν είμαστε υπέρ της προώθησης και στήριξης μόνο του τουριστικού τομέα. Πιστεύουμε ότι όλοι οι τομείς είναι σημαντικοί και θα πρέπει να τυγχάνουν στήριξης από το Κράτος. Επιπλέον η απρογραμμάτιστη και αλόγιστη ανάπτυξη και οι επιπόλαιες επενδύσεις στον ευρύτερο τουριστικό τομέα μπορεί να δημιουργήσουν στο μέλλον υπερπροσφορά σε κλίνες με αποτέλεσμα τη μείωση της ποιότητας, πράγμα που θα ήταν καταστροφικό.

Επομένως δεν πρέπει να έχουμε κοντή μνήμη ενώ θα πρέπει να ψάξουμε πρώτα άλλες λύσεις, όπως για παράδειγμα την επέκταση της τουριστικής περιόδου, την ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού, την προώθηση τουρισμού ειδικών ενδιαφερόντων κ.λ.π.

Αγαπητοί Μέτοχοι,
Οι προοπτικές του τουρισμού προϋποθέτουν όμως τον εμπλουτισμό και την αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος. Ήδη γίνονται βήματα προς την ορθή κατεύθυνση. Η τροχιοδρόμηση της λειτουργίας καζίνο, μια ενέργεια την οποία υποστηρίζουμε εδώ και δεκαετίες, αποτελεί θετική εξέλιξη. Οφείλουμε λοιπόν να πιστώσουμε το κράτος για την απόφαση δημιουργίας καζίνο τύπου resort, που θα εμπλουτίσει ουσιαστικά το τουριστικό μας προϊόν. Την ίδια ώρα, λόγω της θέσης της Κύπρου και του γεγονότος ότι στις χώρες της ευρύτερης περιοχής δεν επιτρέπεται η λειτουργία καζίνο, αναμφίβολα, ένα καζίνο θα οδηγήσει στην προσέλκυση τουριστών από νέες αγορές και θα αναβαθμίσει το επίπεδο των προσφερομένων υπηρεσιών.

Συγχαίρουμε επίσης την Κυβέρνηση για τις πρωτοβουλίες της όσον αφορά τα κίνητρα για μικτές αναπτύξεις αλλά και την προσφορά επιπλέον συντελεστή δόμησης σε ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς επίσης και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και γενικά του εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης του τουριστικού μας προϊόντος.

Χαιρετίζουμε τις άοκνες προσπάθειες του Υπουργείου Τουρισμού και του ίδιου του Υπουργού προσωπικά. Με δεδομένη λοιπόν την σημασία που έχει ο τουρισμός και την συμβολή του στο ΑΕΠ της Κύπρου, είναι επιβεβλημένη και ελπίζουμε να προχωρήσει σύντομα η σύσταση Υφυπουργείου Τουρισμού, που θα μπορεί να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη του κλάδου και την αξιοποίηση των όντως μεγάλων προοπτικών που υπάρχουν αλλά και την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που κατά καιρούς παρουσιάζονται.

Ο Χειμερινός Τουρισμός και ο Τουρισμός ειδικών ενδιαφερόντων θα πρέπει να έχει την αμέριστη στήριξη και προσοχή των αρμοδίων φορέων ιδιαίτερα στη Κύπρο, όπου το κλίμα και οι συνθήκες γενικότερα ευνοούν αυτή τη στρατηγική. Ήδη το 2016 κατέστη εφικτή η σημαντική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και, κατ’ επέκταση, η λειτουργία ξενοδοχειακών μονάδων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εντός του έτους.

Όπως στην Κύπρο έτσι και στην Ελλάδα, ο αγώνας για συνεχή ανάπτυξη συνεχίζεται με στόχο την βελτίωση των υποδομών. Ο όρος υποδομή, δεν σημαίνει βέβαια μόνο ξενοδοχειακές μονάδες – καλύπτει οτιδήποτε που μπορεί να βελτιώσει τη διαβίωση των τουριστών στον προορισμό για να καταστεί ελκυστικός για διακοπές. Πέραν της υποδομής χρειάζεται και η κατάλληλη κουλτούρα και νοοτροπία, κάτι που αφορά όλους μας. Η ευκαιρία που μας δίνεται τώρα δεν πρέπει να πάει χαμένη.

Φίλες και Φίλοι,
Είναι προφανές ότι, ως Όμιλος έχουμε, το ευτύχημα να λειτουργούμε σε ένα τομέα με μέλλον και προοπτική. Ο κλάδος του τουρισμού ήταν και παραμένει πολύ σημαντικός. Έτσι τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα μπορούν και πρέπει να στηριχθούν για απεμπλοκή το συντομότερο δυνατόν από τις αρνητικές επιπτώσεις που επέφερε η κρίση. Είναι λοιπόν ευθύνη όλων μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά και με συνέπεια αξιοποιώντας τις δυνατότητες που υπάρχουν και στοχεύοντας στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την περαιτέρω ανάπτυξη της βιομηχανίας μας.

Εμείς στη Louis plc, ενδυναμωμένοι από τις καλές προοπτικές και την ουσιαστική βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων μας, προχωρούμε με ενθουσιασμό και αισιοδοξία, όχι μόνο για όλους εσάς τους μετόχους αλλά συναισθανόμενοι το βάρος της ευθύνης μας και για την Κύπρο και την Ελλάδα γενικότερα.

Όσον αφορά το 2017, αναμένεται ότι με τα σημερινά δεδομένα και προβλέψεις μας τα τελικά αποτελέσματα θα κυμανθούν στα ίδια περίπου επίπεδα με εκείνα του 2016.

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω θερμά τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και όλους τους άλλους συνεργάτες μας για την συνδρομή και την στήριξή τους. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τους Εκτελεστικούς Συμβούλους, τα στελέχη του Συγκροτήματος αλλά και το ανθρώπινο μας δυναμικό για την εργατικότητα και την προσήλωση που επιδεικνύουν στην επίτευξη των στόχων μας και βεβαίως όλους εσάς για την εμπιστοσύνη με την οποία μας περιβάλλετε.

Τέλος σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουμε ακούραστα τις προσπάθειες μας, ακολουθώντας μια πορεία για καλυτέρευση τόσο των αποτελεσμάτων όσο και των υπηρεσιών που προσφέρουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ.